Ponents

Sr. Ignasi Cubiñá

Fundador, EIG

Llegir biografia

Ignasi Cubiñá, com a director i Co-fundador de EIG, des de l'any 2007 es dedica a promoure la transformació del model econòmic i productiu actual cap a una economia circular dissenyada i verificada mitjançant els principis del Cradle to Cradle®. Col•labora actualment amb diverses Universitats (IED Barcelona, Elisava, Universitat EAN de Colòmbia) i assessora al costat del seu equip, a empreses que busquen transformar el seu model de negoci cap a un que sigui beneficiós des del punt de vista econòmic, ecològic i social (Triple Top line).

Economia Circular en el Retail del S. XXI

L'economia circular és el nou model abraçat per la Unió Europea i cada vegada més difós al voltant del món; però què és l'economia circular? Com s'aplica en l'entorn comercial? Explorarem els principis bàsics d'aquesta nova economia i les oportunitats que presenta per al sector retail i tota la seva cadena de valor.

Sr. Roy Vercoulen

Co-founder, Circular IQ

Llegir biografia

Roy Vercoulen és cofundador de Circular IQ. Compta amb 10 anys d'experiència internacional en sostenibilitat estratègica, treballant amb governs, organitzacions no lucratives i empreses d'ONG donant suport al creixement de negoci i valor de la marca, col•laborant en la construcció de comunitats i comprometent a actors i empleats.

Roy va ser vicepresident i cap d'operacions a Europa per l'Institut d'Innovació Cradle Products (propietari del programa i l'entitat de certificació de C2C Certified), entre 2012 i 2015. Va estar a la Fundació C2C Expolab el 2010, liderant un equip d'assessors especialitzats en ajudar a les organitzacions públiques i privades d'Europa i els Estats Units a accelerar les innovacions a través de la implementació de la visió del cradle to cradle. Abans de 2010, Vercoulen va ser responsable del desenvolupament i execució de l'estratègia Cradle to Cradle- de la ciutat de Venlo (NL), posicionant-la de les primeres en el seu camp.

Com fer la transició de lineal a circular. Des del 'Big Data' al 'Right Data'

Som a l'era de la informació. Big Data, Internet of Things, grans volums d'informació disponible que poden ser tan útils com irrellevants. Com pot ajudar aquesta informació a crear un nou model de negoci? Quines són les dades rellevants per a l'economia circular? El retailer pot recollir i gestionar informació tant de la cadena de subministrament com del client final, la clau està en discernir què és rellevant i per què.

Sr. Oriol Guimerà

Design School Development Director a IED Barcelona

Llegir biografia

Dissenyador de producte de formació, va treballar a Isao Hosoe Design, a Milà. Allà va entendre que el discurs del disseny i la realitat de les empreses no acabava de quallar. En tornar a Barcelona va estudiar un postgrau en creació d'empreses i un altre en gestió, per orientar el seu discurs i fer de pont entre els dos móns.

Durant 15 anys es va considerar dissenyador de producte, rebent diversos premis i mencions, com el Red Dot Design Winner (2016) o Seleccions Delta Adi Fad. A poc a poc, va anar rebent encàrrecs d'empreses, activitat que gaudeix i a la qual s'hi ha dedicat els últims anys.

Paral·lelament a la seva tasca com a professional creatiu i consultor, dirigeix l'estratègia de l'escola de Design (interiors, transports i producte) de l'IED Barcelona, on també dirigeix el Màster en Disseny Sostenible.

Disseny estratègic per a una transformació eficaç

El "design management" està adquirint cada cop més importància per a les empreses que volen liderar la transformació cap a l'economia circular. El disseny estratègic ha de ser treballat de forma global per a la consecució d'una transformació eficaç, abordant tots els àmbits de disseny, de posicionament, d'imatge, de comunicació o de producte, entre d'altres.

Sr. José Luis Ferrero

Marketing Communications & eCommerce, Philips Lighting

Llegir biografia

Ha desenvolupat tota la seva carrera en funcions de Màrqueting i Vendes, i Desenvolupament de Negoci a nviell Europeu. Actualment lidera l'equip de MARCOM i Digital a Philips Lighting Espanya. Apassionat del eCommerce i la transformació Digital. Actualment és professor de Màrqueting a ESIC i el seu institut de l'Economia Digital, ICEMD.

Innovació, Omnicanalitat i Oportunitats d'Economia Circular en la il·luminació

És la primera vegada a la història que els canvis en el consumidor van per davant dels canvis en les empreses i el retail. La tecnologia i la innovació transformen els negocis establerts, especialment en el món del retail.

Compartirem algunes de les claus principals d'aquesta transformació el 2016, l'any on l'eCommerce i el comerç tradicional es fusionen en un únic món omnicanal. Una de les oportunitats més accionables en economia circular és la pròpia il·luminació, connectada i digital. Philips compartirà els seus últims desenvolupaments i les oportunitats que es plantegen al mercat.

Sr. Xavier Pinosa

Chief Executive Officer, Pick the pack

Llegir biografia

Xavier Pinosa Vilalta (Barcelona 1982). Llicenciat l’any 2004 en administració i direcció d’empreses. Fundador i director general de Pinesga Business Group (2006) i PickdPack Industry (2014), distribuïdors de packaging per a l’alimentació.

Cap a un packaging sostenible

La disrupció del mercat del packaging d’un sol ús, passa per una proposta de valor dual: un model sostenible basat en l’economia circular i un canvi tecnològic. A través d’una estreta col•laboració amb partners industrials, coneixerem una solució d’envasos 100% compostables i la competència interna tecnològica en el sector de la mà d'una empresa que té per objectiu liderar aquesta disrupció.

Sr. Antonio Raimondo

Iberia Marketing Manager, Chep

Llegir biografia

Professional EXMBA per l'IE amb una àmplia trajectòria en Màrqueting i Comercial, la majoria dins del sector gran consum, on ha treballat a empreses multinacionals tant des de la banda del fabricant (A Unilever i a EMI) com en la del distribuïdor (Grup Carrefour). Actualment dirigeix el departament de Màrqueting a CHEP IBERIA. També imparteix classes de màrqueting i estratègia en universitats i escoles de negoci com CEU i IE.

Innovació i Sostenibilitat en la logística del retail

En ocasions es parla de sostenibilitat o d'innovació en projectes externs i allunyats del focus business. CHEP compartirà la seva experiència amb exemples on la sostenibilitat i l'economia circular són presents en el mateix centre del negoci i en cada decisió estratègica a prendre, com una oportunitat que permet treballar per crear un millor mercat i a més, contribuint a preserviar el planeta

Sr. Albert Aranda

Cap de RRHH, Bricodepot

Llegir biografia

Professional dels Recursos Humans que gaudeix amb la seva professió i que posa passió i obstinació a construir entorns de desenvolupament professional i resultats empresarials. L'any 2005 s'incorpora com a director de recursos humans a Bricodepot Espanya, empresa de distribució de Bricolatge i Construcció que pertany al grup Kingfisher. El Grup està present en 10 països, amb més de 1.000 botigues i més de 88.000 col·laboradors.

Net Positive: un canvi en positiu

Net Positive és l'ambició de Bricodepot per contribuir positivament a alguns dels grans reptes que existeixen a dia d'avui en matèria de sostenibilitat a nivell mundial, i alhora crear un model de negoci més sostenible i valuós per als nostres grups d'interès. Amb Net Positive, la companyia ofereix una contribució positiva en 4 àrees principals: fusta, energia, comunitat i innovació

Sr. Juan de la Peña

Director Comercial, El Naturalista

Llegir biografia

Llicenciat en Econòmiques per la Universitat de Navarra i Màster en Economia Internacional per la Universitat de Califòrnia a Santa Cruz. El meu primer treball va ser en una Agència de Conferenciants internacional a Madrid però aviat vaig començar a desenvolupar la meva carrera dins el món del calçat, des de l'atenció al client fins als departaments d'exportació. Recentment acabo de tornar d'Estats Units on he col·laborat en els últims 3 anys a la constitució de les filials de El Naturalista als EUA i Canadà. Actualment sóc responsable comercial de la marca a nivell global.


El compromís de caminar per la vida

La filosofia d'aquesta marca amb presència mundial i amb origen en un petit poble de La Rioja de tradició sabatera, és la de crear un impacte positiu en el món. La sostenibilitat no com a estratègia comercial sinó com a filosofia, intentant trobar sempre processos de fabricació més respectuosos amb el medi ambient.

A El Naturalista són conscients de la importància del desenvolupament sostenible i per això en la seva estratègia de producció i comercialització intenten desenvolupar projectes viables en el quals s'integrin adequadament els 3 factors que afavoreixin la sostenibilitat: col•laboració social, protecció ambiental i desenvolupament econòmic.

Sr. Alfons Cornella

Fundador i president d'Infonomia

Llegir biografia

Llicenciat en Física per la Universitat de Barcelona, Master of Science in Information Resources Management per la Syracuse University de Nova York, i Diplomat en Alta Direcció d'Empreses per ESADE, Barcelona.

Fundador i president d'Infonomia (www.infonomia.com), empresa de serveis d'innovació, i font d'idees per inquiets i innovadors, des de 2000. Fundador el 2009 de co-society (www.co-society.com), iniciativa per a l'estímul de la intersecció sistemàtica de negocis entre empreses.

És consultor de grans empreses i ha dirigit més de 100 projectes sobre creació de cultura i dinamització d'equips d'innovació en tot tipus organitzacions, especialment, en el sector privat. Ha publicat 23 llibres sobre la ciència, tecnologia i innovació, com a motors de transformació de les empreses.

L'impacte previsible de l'economia circular

En l'economia circular es parla d'usuari més que de consumidor: la relació entre les empreses productores i les persones no es basa en la linealitat compravenda consum-rebuig, sinó en un "contracte" que estén la utilitat del producte en el temps, a través de models de lloguer, o de l'ús compartit o col·laboratiu, i que garanteix el retorn del mateix al final de diversos cicles d'ús, per a la reutilització dels seus components primaris.

En l'economia circular serà fonamental, doncs, redefinir molts models de negoci. En particular, caldrà superar el principi, avui dominant a les empreses, que "vendre més implica guanyar més".

Sr. Pedro Hidalgo

Director de Màrqueting i Comunicació del Grup Duet

Llegir biografia

Pedro Hidalgo és Director de Màrqueting i Comunicació del Grup Duet i professor de Marxandatge i Gestió del punt de venda del Màster de Direcció de Màrqueting de la UB (IL3-Bussines Program). La seva trajectòria professional ha estat íntimament lligada al retail i la distribució treballant per a companyies com Cárnicas Gónzalez, Congelats la Sirena i Caprabo.

Al 2009 el Grup Duet, que engloba Duet Sports i Duet Fit, li van brindar l'oportunitat d'incorporar-se al sector esportiu, un sector on, segons les seves paraules, és immensament gratificant treballar-hi per la seva joventut, esperit i dinamisme.

Duet Reused: Diverteix-te entrenant amb un concepte ecofriendly

Duet Reused vol conscienciar a tots, començant per la pròpia companyia, de la importància de tenir cura dels materials i recursos que utilitzem. Per això, el Grup Duet es compromet a reciclar i reutilitzar de forma constant, i al seu torn, fomentant tots els conceptes ecològics.

Duet Fit Sagrada Família ha estat l'embrió d'aquest concepte i així ho demostra des del primer moment, recollint material esportiu i de la pròpia obra, per a donar-li una nova vida i utilitat: bobines i palets reconvertits en mobiliari, rellotges reutilitzant llandes de bicicletes i espatlleres antigues com a separadors, entre moltes altres coses més. A més, el centre de fitness té habilitats espais concrets per a què els seus clients puguin reciclar i reutilitzar.

Sr. Xavier Parra

Director de Màrqueting a Grup Ametller Origen


Integració vertical i cocreació

Grup Ametller Origen és una companyia catalana d’alimentació especialitzada en producte fresc i elaborats de qualitat. La família Ametller s’ha dedicat des de 1830 a cultivar les seves terres a la comarca del Penedès, fruit d’aquesta experiència com agricultors i fabricants, han consolidat als darrers anys un model de negoci d’integració vertical, controlant des de l’origen els productes que ofereix a les seves 85 botigues. Crear valor al llarg de tota la cadena de valor i integrar al client en aquest procés està sent el repte que volen compartir en aquesta ocasió a la jornada de Comertia.

Sr. Josep Ignasi Reixach

Director General de Punto Blanco


Filatures utilitzades al món de la moda aplicables a l'Economia Circular

Per als fabricants de moda, hi ha pràctiques d'economia circular que permeten reduir l'impacte medi ambiental a partir del disseny i la tria de matèries primeres. Aquest és el cas de Punto Blanco, qui ens oferirà una visió de les matèries que s'utilitzen al món de la moda per arribar a l'economia circular, centrant-se amb l'ús del bambú.

Sra. Adela Torres

Gerent de Medi Ambient a Mercadona

Llegir biografia

Llicenciada en Ciències Biològiques per la Universitat de València. Ha treballat en projectes de recerca de genètica molecular a la Oregon State University. Actualment treballa al Departament de Medi Ambient de Mercadona. Així mateix participa en diversos fòrums de sostenibilitat a Brussel•les i és l'actual presidenta del Comitè de Medi Ambient de Eurocommerce, la patronal del comerç europeu.

Economia Circular: una estratègia necessària... I rendible?

L'objectiu de l'economia circular és ambiciosa i complicada, però necessària en el context actual. Què fa falta per poder integrar-la en una estratègia de negoci? Explorant el cas d'èxit de la col•laboració de Mercadona amb SP • Berner podrem trobar algunes claus.

Sr. Francisco Javier Pérez

eCommerce Pre-sales Manager a Comercia Global Payments (CaixaBank)

Adapta els canals de venda a les noves tendències de compra

Col·laboradors i Patrocinadors

Patrocinadors

Col·laboradors

Amb el suport de

Sobre Comertia

Comertia és l'Associació Catalana de l'Empresa Familiar del Retail, una entitat que agrupa empreses de retail amb marca reconeguda, vocació de creixement i voluntat de compartir informació.