Programa

8:30h

Recepció dels assistents

9:00h

Benvinguda

Sr. Joan Carles Calbet, President de Comertia

Sr. Oriol Forner, Director centre empreses La Caixa

Inauguració de la Jornada, Sr. Pere Torres, Secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya

Presentació de la Jornada, Sr. Santiago Pagés, economista

9:30h

El futur del retail, avui

La nova era de l'smart destination

Sr. Oscar Pallarols · Director del Programa Smart Living, Mobile World Capital Barcelona

L'evolució en la connectivitat i la transformació digital apunten a canvis en la societat, en la manera de comportar-nos i en els hàbits de consum. També en com els ciutadans i turistes interaccionen amb la ciutat, entenent-la com una destinació smart. En aquesta smart destination, la tecnologia habilita nous camins i oportunitats per al comerç, la restauració, el retailer i els serveis de ciutat, amb l'objectiu d'aportar més valor al client d'una forma transversal. Aquesta nova realitat està sent una de les palanques d'innovació per adequar-se al mercat, posicionar-se i no quedar-se enrere en un sector cada vegada més competitiu. Estàs preparat avui per afrontar el demà?

La màgia de les dades a l'hora de conèixer al consumidor

Sr. Martín Coedo · Commerce Strategy Leader, IBM Europe

Hi ha una raó per la qual la distribució es troba en un estat d'adaptació constant i una gran majoria d'empreses no arriben a les millors pràctiques del mercat.
Aquesta raó rau en nosaltres, els consumidors, els quals ens adaptem els canvis tecnològics molt més ràpid que les empreses. En aquesta sessió, analitzarem les estratègies que tenim les empreses per analitzar les dades dels nostres clients i quines seran les innovacions que definiran els propers passos per al sector.

De l’omnicanalitat al 3D: reptes i oportunitats del retail

Sr. David Valero · Director Comercial Sector Retail Ricoh Espanya

El sector retail està vivint una revolució quant a transformació digital, això es deu a una alta penetració dels smartphones i tauletes, a l'aparició de nous mitjans i a un creixement del comerç electrònic els consumidors són cada vegada més "SMART". I en aquest entorn apareix un nou concepte: omnicanal.
La omnicanalitat comença per entendre les necessitats i comportaments dels consumidors, dissenyant posteriorment experiències que encaixen la marca dins dels seus hàbits naturals i vides quotidianes de forma coherent en tots els seus espais d'interacció.
Emmarcat en aquest mateix concepte, la tecnologia en botiga i la innovació s'acceleren, obrint nous camins i possibilitats que transformen la forma en què ens comportem, comprem i ens relacionem. Des de la reproducció d'òrgans vitals fins a la construcció de cases. Així de revolucionari es presenta el futur de la impressió 3D. Amb aquesta perspectiva, no resulta estrany que molts assegurin que aquesta forma de materialitzar objectes, també anomenada fabricació additiva, ens canviarà la vida fins a nivells insospitats.
Durant aquesta sessió analitzarem, en base a casos reals: Quins són els principals reptes i oportunitats del sector retail? I com, des de la omnicanalitat a la impressió 3D contribueixen a la revolució que viu i viurà el sector?

Realitat virtual: la nova pantalla per connectar amb els consumidors

Sr. Xavier Conesa · Client Services Director a Visyon

La realitat virtual és un entorn tancat, immersiu, que ens permet el teletransport a d'altres escenaris diferents, submergint als usuaris dins de mons virtuals.
La realitat virtual està revolucionant la indústria de les comunicacions de tal manera que només és comparable amb el naixement del cinema fa 100 anys, de la televisió fa 70 o d' internet fa 25 anys.
Facebook va adquirir els Oculus VR al març del 2014 per la increïble QUANTITAT de 2.000M de dòlars . Estem davant d'una evolució de les empreses cap a la creació de HMD (head mounted display) i en l'inici de la generació de contingut per l'usuari i/o client en el camp de la realitat virtual.

Noves tendències en mitjans de pagament

Sr. Sergi Bisquert Olivé · Head of Cobranded Programs en CaixaCard, La Caixa

Coneixerem quina és la situació actual en l'ús de smarthone com a mitjà de pagament al nostre país i tendències de futur. Es preveu realment que tothom acabi pagant a través d'un telèfon intel·ligent?
10:45h · Coffee break
11:15h

Smart Retail Pills

Visió i experiències Smart Retail al Grup Barrabés

Sr. Carles Grau · Conseller Delegat de StepOne

El Grup Barrabés és líder a Europa en la venda de material de muntanya, alpinisme, escalada, esquí, trekking i outdoor, i és l'empresa que va assentar les bases del comerç electrònic a Espanya. L'empresa centra l'eix del seu èxit en la seva comunitat d'usuaris i clients, i totes les activitats que duu a terme tenen per objectiu connectar i oferir una experiència de compra omnicanal.
Des de fa més de deu anys Carlos Barrabés ha desenvolupat un grup d'empreses de serveis de innovació i transformació digital que ajuden a altres empreses a abordar amb éxit els reptes de la digitalització i nous models de innovació. Entre elles destaca StepOne, la unitat de emprenedoria, observatori de innovació i programes per joves del grup, i de la mà del seu Conseller Delegat coneixerem la seva visió sobre smart retail i els nous models d'innovació, i la experiència en marxa a les botigues del Grup Barrabés.

Undiz: una revolució en la llenceria

Sr. Jean-Bernard Della Chiesa · Head of Digital & Innovation de Undiz

Grup Etam ha revolucionat el sector de la llenceria i del retail a París amb la posada en marxa d'un nou concepte de punt de venda sota la marca "Undiz". El client experimenta una experiència de compra que ells anomenen "phygital", entre física i digital , però totalment real. El client s'interessa per un producte en concret a través d'una pantalla digital i en menys de dos minuts, el rep a les seves mans per apreciar i valorar si li agrada i segueix endavant amb la compra. Aquest sistema permet una reducció de l'espai de superfície de venda, oferint a la vegada, una experiència còmoda i original al client.

Munich Summer.cat 2.0

Sr. Xavier Berneda · Conseller delegat de Bern2run

Tecnologies QR, RFID i digital signage aplicades a noves experiències de compra i optimització de la gestió de vendes massives pop-up. Com controlar 12.000 clients durant 3 dies per a què comprin milers d'unitats de productes en una venda pop-up aparentment caòtica.

Emprovador amb RFID a 720 e-lab

Sr. Luis Pruñonosa · Country Manager Iberia en Le Coq Sportiff

Le Coq Sportiff ha implementat el sistema AdvanFitting, dissenyat especialment per utilitzar-se als emprovadors de les botigues. Basat en tecnologia RFID, disposa d'una pantalla tàctil que permet detectar les peces de roba i interaccionar amb el client per consultar talles, demanar a l'assistent del punt de venda una nova talla o saber en quins colors està disponible aquell model. Així mateix, l'establiment pot oferir també altres productes per incentivar la venda creuada.
Una tecnologia que acompleix amb una doble finalitat: millorar l'experiència de compra del client i proporcionar a la marca informació sobre gustos i tendències dels consumidors.

Demostració de sistema de recomanació per botigues basat en tecnologia RFID, a càrrec de Ramir De Porrata-Doria, CEO de Keonn

12:35h

Elevator Pitch Comertia

Business Intelligence, més enllà de la tecnologia

Sr. Benito García · Administrador Benitosports

Competir amb intel·ligència passa per assegurar una gestió intel·ligent i un coneixement profund del negoci. Per això, quan un empresari vol conèixer millor la seva empresa, prendre millors decisions, i adquirir habilitats, optar pel Business Intelligence, és el primer pas. La implantació i ús d’aquesta eina pot provocar el canvi necessari per a orientar l'empresa cap al seu objectiu principal: competir amb intel·ligència, augmentar els seus beneficis.
Com a cas d’èxit: Benitosports. Amb el BI de The WorkShop, s’ha provocat el canvi cap a empresa intel·ligent: integració de totes les àrees del negoci en una sola eina i millora de les seves capacitats per competir. Finalment, un cas d’ús: la gestió de tres variables clau. Compres, vendes i marges.

Iquodrive: compra online i recollida física

Sr. Antoni Amblàs · Director comercial Grup Bon Preu

Iquodrive és el nou sistema de compra del grup Bon Preu per a persones amb poc temps. És un canal gratuït de venda online i recollida presencial de la compra. El sistema permet fer les compres des de casa, des de la feina o des de qualsevol lloc on es tingui connexió a internet. El client tria el dia i l’hora en que vol recollir la compra. Al cap de 2 hores de fer la comanda, ja pot passar-la a buscar. En menys de 5 minuts, els treballadors d’Iquodrive li carreguen la compra al cotxe, sense haver de fer cues ni perdre temps.
El Sr. Antoni Amblàs presentarà l’Iquodrive 1.0 (fase de proves) i l’Iquodrive 2.0 (definitiu).

El sistema GEI de Cóndor

Sr. Manel Serrano · Director comercial Cóndor

Els diferents canals de distribució han evolucionat molt ràpidament, obligant a les empreses a millorar els seus sistemes de gestió d'estocs d'una manera intel·ligent. Aquest és el cas de Cóndor qui, gràcies a l'experiència de 117 anys com a fabricants, ha aconseguit revolucionar la seva cadena de valor per adaptar-se al context actual i a la demanda dels seus clients multimarca i franquiciats, oferint-los resposta “just in time”.
El sistema de gestió d'estocs intel·ligent de Cóndor els atorga optimització de processos, control i agilitat, i és la base del creixement de la companyia amb el model de franquícia.

Els vals sempre disponibles!

Sr. Carles Hurtado · Director d'Organització, Sistemes i Logística Plusfresc

Durant l’any 2014 vam enviar més de 2.5M de vals i més de 100M xecs als nostres clients, amb tot el que això comporta:
- Destinar recursos per analitzar quin val, a quin client i en quin moment s’envia.
- Enviar-lo, imprimir-lo i entregar-ho en la zona de caixa, el nostre punt d’interacció amb el client i de possible saturació a botiga.
Tot això pot ser ineficient, doncs el client ha de gestionar aproximadament entre 4 i 10 vals al mes, i molt probablement no els tingui "a mà" en el moment d'haver-los de fer servir...
Quina solució li (ens) podem donar?

La Cuina Veritas: la cuina de l’àvia contra el malbaratament

Sr. Silvio Elias · Co-fundador i director general Veritas

"Amb l’objectiu d’assolir el residu orgànic 0 a les botigues, a Veritas ens anticipem i quan sabem que una verdura o una fruita té algun defecte que farà que no es vengui, la retirem de la venda i la transformem en productes acabats d’una qualitat extraordinària. Aquesta elaboració es fa a una cuina que hem muntat només per a aprofitar aquests excedents alimentaris, i amb la col·laboració de persones amb discapacitat".
13:10h

Amazon, obsessió pel client

Sr. Adam Sedó · Director de Comunicació d’Amazon a Espanya

Amazon és avui una de las principals webs de comerç electrònic del món. Innovant en nom dels seus més de 280 milions de clients a tot el món ha canviat els hàbits de compra dels consumidors del segle XXI. Quines són les claus de l’èxit?
13:40h

Tancament de la Jornada

Conclusions i preguntes

Cloenda per part de l'Ajuntament de Barcelona

Col·laboradors i Patrocinadors

Patrocinadors

Col·laboradors

Amb el suport de

Sobre Comertia

Comertia és l'Associació Catalana de l'Empresa Familiar del Retail, una entitat que agrupa empreses de retail amb marca reconeguda, vocació de creixement i voluntat de compartir informació.